Amerika’da Şirket Kurmak: Amerika’da Yaşamadan Nasıl Şirket Kurarım?

Amerika’da Şirket Kurmak: Amerika’da Yaşamadan Nasıl Şirket Kurarım?

Amerika’da şirket kurmak için Amerika’da yaşamanız gerekip gerekmediğini merak ediyor olabilirsiniz. Amerika’da şirket kurmaya karar verdikten sonra işe nereden başlayacağınızı bulmak, şartlar hakkında araştırma yaparken derin bir bilgi havuzunda kaybolmak, hangi şirket türünün daha avantajlı, hangi eyalette şirket kurmanın daha kârlı olduğu, Amerika’da yaşamadığınız halde şirket kurabilir miyim kuramaz mıyım gibi konular sizi strese sokabilir. Bunun için karar verdikten sonra bir uzmandan yardım almanız süreci kolaylaştıracaktır. Şimdi hep işin stresli kısmından bahsetmeyelim. Amerika’da şirket kurmak sayısız avantaj da barındırır. Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz:

  • Dünyanın en kazançlı, büyük pazarlarından birine, ABD pazarına giriş yapmış olursunuz
  • ABD’de bir şirket kurmak halihazırda bir şirketiniz varsa pazar itibarınızı artırır
  • Bir şirkete sahip olduğunuzda Amerika'da banka hesabı açma süreci daha az karmaşık hale gelir
  • Bağımsız mahkemeler ve hukukun üstünlüğüne dayanan Amerikan hukuk sistemi içerisine girmiş olursunuz
  • Şirketinizi kaydettirmeniz halinde ABD risk sermayesine erişebilirsiniz

Hangi Şirket Yapısının Uygun Olduğunun Belirlenmesi

Amerika’da şirket kurmadan önce doğru şirket yapısını seçmeniz önemlidir. Genel olarak ABD’de yaşamadığınız halde Amerika’da şirket kurmaya karar verdiğinizde önünüzde iki seçenek bulunur: LLC veya C-Corporation. Ayrıca S-Corporation da kurabilirsiniz. Ancak S-Corporation çift vergilendirmeden kaçınmanıza izin verse de hissedar vatandaşlığında sınırlama bulundurur. Yani Amerika’da ikamet etmiyorsanız S-Corporation hissedarı olamazsınız.

amerika'da şirket kurmak

Öte yandan LLC yapısındaki şirketler kuruluş şartları konusunda daha kolaydır. Bu nedenle bir iki hissedarın olduğu bir şirket kurmayı düşünüyorsanız LLC size uygundur. Bununla birlikte yıllık hissedarlar, yönetim kurulları veya Amerika risk sermayesine erişmek istiyorsanız bir C-Corporation kurmanız gerekmektedir.

LLC’ler ve C-Corporation’lar hissedar sayısı, hissedarların uyruğu veya tüzel kişiler olup olmadıkları konusunda kısıtlamalara sahip değildirler.

Ayrıca Amerika’da şirket kurarken şirket yapınızı belirlemeden önce vergilendirme konusunda da bilgi sahibi olmanız önemlidir. Örneğin C-Corporationlar kurumsal düzeyde vergilendirilirken LLC’ler böyle değildir. Bunun nedeni LLC’ler “disregarded entity” yani “göz ardı edilen kuruluş” olarak kabul edilmeleridir. Bununla birlikte, LLC'lerin hissedarlarının dağıtılan temettü miktarı üzerinden vergi ödemeleri gerekir.

Amerika’da Şirket Kurmak için Hangi Eyalet Seçilmeli?

Amerika’da şirket kurmadan önce şirketi nerede kuracağınızı belirlemeniz önemlidir. İş yapmayı planladığınız bölgeyi göz önüne alarak avantajlı bir eyalet seçimi yapmalısınız. Eyalet diyoruz çünkü Amerika’daki iş hukuku işlemlerinin çoğu federal değil, eyalet düzenlemeleriyle yürütülüyor olmasıdır.

Vergilendirme sistemleri, oranları ve yatırımcıya olan iyi yaklaşımları sebebiyle Amerika’da şirket kurarken araştırma yaptığınızda karşınıza çıkacak ilk eyaletler Delaware, Wyoming ve Nevada’dır. Her birinin kendine göre avantajlı tarafları bulunmaktadır. Örneğin Delaware’de franchise vergisi bulunmaktadır. Buna karşın Wyoming ve Nevada’da da yıllık olarak vereceğiniz raporlama ücretleri vardır.

Wyoming eyaletinde LLC kurma ücreti 100$’dır ve diğer eyaletlere göre çok makuldür. Nevada eyaletinde ise eyalet vergisi 0’dır. Şirket kurmadan önce tüm bu metrikleri, avantajları göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarınız doğrultusunda en iyi eyaleti seçmeniz için tüm eyaletlere, eyalet düzenlemelerine hakim olan uzman bir hukuk firmasından destek alabilirsiniz.

Amerika’da Şirket Kaydı Nasıl Yapılır?

amerika'da şirket kurmak için gerekenler

Amerika’da yaşamadan Amerika’da şirket kurmak istediğinizde, süreç seçtiğiniz işletme türüne ve şirketi kurmak istediğiniz eyaletin düzenlemelerine göre değişecektir. Genel olarak Amerika’da şirket kaydı yapmanın adımları şöyle sıralanabilir:

  • Ticari markanızı belirleyin ve ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne (USPTO) tescil ettirin.
  • Eyalet seçtikten sonra şirketinizi o eyalete kaydettirin.
  • İşletmeniz adına belgeleri yönetmesi için kayıtlı bir temsilciye (registered agent) sahip olun.
  • Ticari faaliyetlerinizi yürütmek istediğiniz eyaletten başka bir eyalette daha bulunmak istiyorsanız “foreign qualification”a başvurun.
  • Tüm belgelerinizi ve ücretleri hazırlayın. Bu eyaletten eyalete farklılık gösterebilir.
  • ABD'de işletmenizi kurduğunuz şehir veya bölgeden (county)aldığınız izinler ve lisanslar için başvurunuzu yapın.
  • Amerika’da bir banka hesabı açın

Amerika’da Şirket Kurmak için Vizeye İhtiyacınız Var Mı?

Amerika’da şirket kurmak için ABD vatandaşı olmanıza gerek yoktur. Ancak bir vizeye ihtiyacınız vardır. Amerika’da ikamet etmeyen birisi olarak şirket kurabilmeniz için bu vizelere başvurabilirsiniz:

  • L-1 vizesi
  • E-1 tüccar ve E-2 yatırımcı vizesi
  • EB-5 vizesi
  • H-1B vizesi

veya GreenCard

amerika'da şirket kurmak

Toparlayacak Olursak

Amerika’da şirket kurmak sadece bir başlangıçtır. Şirketinizi kurduktan sonra bir EIN (İşveren Kimlik Numarası) ve başka birçok şey için de başvurmanız gerekir. Amerika’nın farklı eyaletlerinde şirket kurmak konusunda yetenekli ve deneyimli bir hukuk firması karmaşık gibi gözüken süreci sizin adınıza çok kolay bir hale getirebilir.

Ekip Olarak Size Yardımcı Olmaya Hazırız!

ABD'de işinizi kurmak ve yürütmek için hazırlamanız gereken çok sayıda dokümantasyona ihtiyacınız var. Risklerinizi değerlendirmek ve işiniz için işletme sigortası satın almak zaman alıcı ve ayrıntılı olabilir. İhtiyaç duyduğunuz her konuda uzman olamazsınız. ABD’de çalışanları işe alma sürecinde güvenebileceğiniz uzman bir danışmanlık firması size zaman ve para tasarrufu sağlayacaktır.

Deneyimli iş avukatları, pazarlama uzmanları ve iş danışmanlarından oluşan Liberty Business, gelişen bir işletmenin yaşayabileceği tüm soruların veya ihtiyaçların cevaplarını sunmaktadır.

  • Paşlaş:

Son Yazılar