F1 Vizesi: Amerika’da Okumak İsteyen Öğrenciler için Bilinmesi Gerekenler
Çoğu gencin eğitim öğretim hayatını yurt dışında sürdürme gibi bir hayali vardır. Hatta bazı insanlar yurtdışında yaşayabilmek için ilk adımı eğitimlerini orada tamamlamak olarak görürler. Bu istekliliğin temel sebeplerinden bazıları farklı kültürlerle tanışmak yeni arkadaşlıklar edinmek gibi sosyal nedenler olabilirken daha iyi bir eğitim sisteminde okumak, yeni bir dili yerinde öğrenmek veya pekiştirmek gibi akademik temellere de dayanabilir. Akademik başarı ve kültürel çeşitlilikten bahsedildiğinde ise doğal olarak akla ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri gelir. Amerika uluslararası birçok öğrenciyi ağırlamaktadır ve F1 vizesi ile siz de bu öğrencilerden birisi olabilirsiniz.
F1 vizesi, Amerika’ya öğrenci olarak girebilmeniz ve geldiğiniz eğitimi öğrenci statüsü altında bitirebilmeniz için verilen göçmen olmayan bir vizedir.
Sizi Amerika’ya öğrenci olarak götürebilecek bu F1 vizesi nedir, nasıl alınır sorularını daha detaylı bir şekilde inceleyelim.
F-1 Vizesi Nedir?
F1 vizesi, uluslararası bir öğrencinin eğitimini Amerika Birleşik Devletleri’nde tamamlayabilmesi için geçici olarak ülkede yaşayabilmesini sağlayan göçmen olmayan vize türüdür. Bu öğrenci vizesinin sadece tam zamanlı eğitim için geçerli olduğunu atlamamak gerekir. Öğrencilerin akademik olarak eğitimini devam ettirebileceği kurumlar şunlardır;
- Kolej veya üniversite
- Lise
- Ortaokul
- Konservatuvar
- Özel ilköğretim okulu
- Dil eğitim programı
- Diğer akademik kurumlar
Buna ek olarak eğer Amerika’da bulunduğunuz süreç içerisinde eğlence amaçlı bir kursa katılmayı düşünüyorsanız, ziyaretçi vizesi (B1/B2) almanız gerekmektedir. Ziyaretçi vizesi Amerika’ya turist olarak giriş yapmak isteyen insanlara verilen göçmen olmayan bir diğer vizedir. Ayrıca eğer öğrenciler mesleki eğitimlere katılma amacıyla ABD’ye giriş yapacak ise M1 vizesine sahip olmak zorundadırlar. Bu duruma örnek olarak tekstil, giyim üzerine eğitim veren okullar, aşçılık okulu, uçuş okulu veya metalurji gibi teknik çalışmalar üzerine eğitim veren okullar verilebilir. M1 vizesinin geçerlilik süresinin 1 yıl olduğu unutmamanız gereken bir diğer önemli detaydır.
F1 vizesi ve M1 vizesi zaman zaman birbirine karıştırılabilmektedir. Aralarındaki farkı iyice belirtmek gerekirse; F1 vizesi üniversite, lise veya dil okuluna gitmek gibi amaçlarda gerekir ve kabul gördüğünüz eğitim kurumu ICE yani Amerika Birleşik Devletleri Göçmenlik ve Gümrük Uygulamaları birimi tarafından tanınmış olmalıdır.
M1 vizesi mesleki eğitimler için gerekmektedir, özel bir amacı olan eğitim programına kayıtlı olunmalıdır.
F1 Vizesi için Uygunluk Şartları
F1 vizesine başvuru yapabilmek için bazı şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir. Bu şartlar şu şekildedir;
- SEVP (Student and Exchange Visitor Program) tarafından akredite edilmiş bir çalışma programına başvurmanız gerekmektedir. SEVP, Öğrenci ve Değişim Ziyaretçi Bilgi Sistemi aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne gelen değişim öğrencilerini yönetmek için oluşturulmuş bir programdır ve vizenizi alabilmek için onayı gerekmektedir. Ayrıca başvurduğunuz eğitim programı tam zamanlı olmak zorundadır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu kurumlar içerisine ortaokul, ilkokul, dil programı, konservatuvarlar bulunabilir.
- Amerika Birleşik Devletleri'nde konaklayabilecek ve yaşamınızı sürdürebilecek kadar finansal desteğiniz olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir.
- İngilizcenizin yeterli olması gerekmektedir, yeterli değilse İngilizcenizi geliştirebileceğiniz kurslara ya da eğitim programlarına katılmanız beklenir.
- ABD’deki eğitiminize başlamadan önce kendi ülkenize dönüşünüzle alakalı sosyal ve ekonomik bağlarınızın bulunması ve bunu kanıtlamanız gerekmektedir.
- Son olarak vizenize başvururken bu süreçte ikametgahınız Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmamalıdır.
Maddiyatla ilgili çoğu şart I-20 formunda belirtilmiştir. I-20 öğrencinin eğitim ve maddi durumu ile ilgili bilgileri içermektedir. Bu form F1 vizesi başvuru sürecinizde gerekli olan en önemli formlardan birisidir.
Başvuru süreci yoğun ve yorucu olabilir ve çoğu zaman belgelerin onaylanma süresi beklediğinizden uzun sürebilir. Eğer bu süreçte yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız ya da öğrenci vizenize hak kazanıp kazanmadığınızı kestiremiyorsanız profesyonel göçmenlik hizmetleri sunan bir şirketi arayarak yardım alabilir ve sorularınızı sorabilirsiniz.
F1 Vizesi Başvuru Süreci Nasıl İlerler?
F1 vizesi başvuru süreci boyunca yapılması gereken adımlar şunlardır;
- Eğitiminizi sürdürmeyi planladığınız SEVP (Student and Exchange Visitor Program) sertifikası bulunan kurum tarafından kabul edilmeniz gerekmektedir.
- F1 vizesi başvurunuzda gereken en önemli belgelerden birisi I-20 formudur. Bu form ABD’de eğitim almak isteyen öğrenciler için başvurulan eğitim kurumu tarafından hazırlanır. Belge, öğrencinin eğitim süresi boyunca konaklama masraflarını karşılayabileceğini ve finansal hayatını sürdürebileceğini kanıtlar niteliktedir. Buna ek olarak kimlik bilgilerinizi ve eğitiminizle ilgili bilgileri de içermektedir. Bu belge olmadan öğrenci vizenizi almanız imkansızdır.
- I-20 formunda size ait “N00” ile başlayan bir SEVIS (Student Exchange Visitor Information System) numarası bulunmaktadır. Bu numara sizin SEVIS ID numaranızdır. SEVIS bedeli (I-901) şu an için 350 $‘dır.
- F1 vizesine başvururken bir diğer yapmanız gereken şey Amerika Vize Başvuru Formu yani DS-160 formunu doldurmaktır. Göçmen olmayan vize kategorisine giren tüm vizelerde istenen bu form oldukça detaylıdır ve tüm bilgiler doğru bir şekilde girilmelidir. Forma e-imzanızı ekleyip gönderdikten sonra onaylanması gerekmektedir. Onay alması halinde size bir onay numarası verilecektir. Bu onay numarası vize işlemleriniz için randevu alma sürecinde işinize yarayacaktır.
- Amerika vize randevusu İstanbul Amerika Başkonsoluğu veya Ankara Amerika Büyükelçiliği'nden alınmalıdır. Randevunuza gitmeden önce SEVIS ücretine ek olarak 160 $ daha ödemeniz gerekmektedir. Fakat bu miktar eğitim amaçlı gitmeyen kişiler için değişebilmektedir.
Bu adımları tamamladıktan sonra geriye vize görüşmenize katılmak ve gerekli tüm belgeleri sağlamak kalmaktadır. Gerekli tüm belgeler şu şekildedir:
- 6 ay kadar geçerliliği olan bir pasaport
- SEVP onaylı akademik kurum tarafından verilen I-20 formu
- DS-160 Formu
- SEVIS I-901 ödeme dekontu
- ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından belirtilen gereksinimleri karşılayan bir fotoğraf
- Dil yeterlilik belgesi
- Transkript ve diplomalar
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- I-539 Formu
- Gidiş amacınızı belirten bir mektup
- Masraflarınızı karşılayacak kişinin statüsüne göre gerekli belgeler
Sonuç Olarak;
F1 vizesi başvuru süreci bol sabır gerektiren stresli ve yorucu bir süreç olabilir. İstenilen belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlamanız gerekmektedir. Bu süreçte desteğe gerek duyuyorsanız bir göçmenlik avukatından profesyonel vize ve göçmenlik hizmeti almayı düşünebilirsiniz.
Ekip Olarak Size Yardımcı Olmaya Hazırız!
Deneyimli göçmenlik ve iş avukatları, pazarlama uzmanları, iş danışmanlarımızla Liberty Business olarak şirketiniz ve sizin için aşağıdaki alanlarda profesyonel ve şeffaf iş anlayışımızla her türlü yasal destek için yanınızdayız.
- Gayrimenkul Danışmanlığı
- Marka Tescil Hizmetleri
- Telif Hakkı, Marka ve Patent Hizmetleri
- Göçmenlik ve Vize Hizmetleri
Bizimle hemen iletişime geçebilir, danışmanlık talebinizi bize mesaj olarak iletebilirsiniz. Ayrıca bizi Instagram, LinkedIn ve Facebook sayfalarımızdan da takip edebilirsiniz.