Amerika’da Ev Almak: Yabancılar İçin Kılavuz

Amerika’da Ev Almak: Yabancılar İçin Kılavuz

Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olmayan bir birey olarak Amerika’da ev almak istiyorsanız bunun yasal olarak mümkün olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Öyleyse size güzel haberlerimiz var. Amerika’da ev almak için ABD vatandaşı olmanıza veya ABD’de ikamet ediyor olmanıza gerek yoktur. Fakat mülk sahibi olmanız, daimî olarak Amerika’da ikamet edebileceğiniz anlamına da gelmez. Kalıcı ikametgâh için aranan özellikler USCIS (ABD Vatandaşlık ve Göçmen Ofisi) tarafından belirlenmektedir.

Bunun yanında Amerika’da gayrimenkul almak zaten yatırım yöntemi olarak çokça tercih edilmektedir. Eğer mülkünüzü Amerika’dan satın alırsanız ve kiraya verirseniz dolar bazında para kazanabilirsiniz. Bu yatırım yöntemi cebiniz için oldukça verimli olacaktır.

Amerika'da ev almak

Bu istekleriniz doğrultusunda Amerika’da nasıl ev satın alınır, hangi yolları takip etmelisiniz gelin beraber bakalım.

1. Mülkünüz için Uygun Bir Konum Seçin

Amerika’da ev almak için aksiyon almadan önce evinizi nereden alacağınızı detaylıca düşünmeniz sizin için birçok açıdan yararlı olacaktır. ABD göçmenlik yasalarına göre yabancı uyruklu olduğunuz için mülk satın almanıza izin verilmeyen herhangi bir eyalet bulunmamaktadır. Peki evinizi nereden almanız gerektiğini seçerken hangi faktörleri göz önüne almanız gerekir?

Öncelikle ev alıp Amerika’ya taşınmayı düşünseniz de ileride sadece mülk sahibi olmanızın ABD’de konaklayabilmek için yeterli olmayacaktır. Ancak Amerika’da yaşamasanız bile orada bulunan mülkünüzü kiraya vererek veya sonrasında satışa koyarak kâr etmeniz mümkündür. Bu yatırım yapacağınız mülkü seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Amerika’nın en güvenilir eyaletlerini tercih etmek, iş yerinize yakın olması, merkezi bir konumda yer alması, civarda çocukların güvenli bir şekilde gidebileceği okul bulunması, hastaneye yakınlık ideal bir yaşam yeri için mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı özelliklerdir. Bunlara neden bu kadar önem vermeniz gerektiğini daha iyi anlamanız için örnek verecek olursak; Amerika’da yatırım amaçlı mülk satın aldınız ve kiraya vermek istiyorsunuz. Bu noktada bir aile çocukları için okula yakın bir ev tercih edecektir ve suç oranının en az olduğu bir konumda ev arayacaklardır. Siz de mülkünüzü satın alırken kendinizi kiracılarınızın yerine koyarak düşünmeye çalışmanız doğru lokasyonu seçmek açısından önemlidir.

2. Bir Gayrimenkul Danışmanı ile Çalışın

ABD’de ev satın alma süreci ve işlemleri gözünüzde büyüyor olabilir ve nasıl ilerlemeniz gerektiğini kestiremiyor olabilirsiniz. Eğer bu tarz sorunlar yaşıyorsanız ya da her şeyin profesyonel bir el tarafından kontrollü bir şekilde ilerlemesini istiyorsanız uzman bir emlakçı ile çalışabilirsiniz. Uzman bir kişi etkili planlama yapmanıza, zaman kaybını önlemeye ve olası riskleri en aza indirmenize yardımcı olacaktır. Uzun süreçli düşünecek olursak kesinlikle maddi olarak da daha avantajlı duruma geçmenizi sağlayacaktır.

Amerika'da ev almak

Kiminle çalışacağınızı seçerken CIPS (İmtiyazlı Satın alma ve Tedarik Enstitüsü) sahibi bir emlakçı seçmeniz bu süreci sorunsuz bir şekilde atlatmanızı sağlamak üzerine uzmanlık eğitimi almış biriyle çalışacağınız anlamına gelir. Seçiminizi bu yönde yapmanız sizin için en iyisi olacaktır.

3. ABD’de Vergi Yasaları Nasıl İşliyor Öğrenin

Amerika’da ev almak denilince akla gelen ilk sorulardan bir tanesi de vergilendirmenin nasıl işleyeceği konusundadır. ABD’de mülk sahibi olduğunuzda yabancı uyruklu olduğunuz için ek vergiye tâbi tutulmazsınız. Fakat bu hiç vergi ödemeyeceğiniz anlamına da gelmez. Diğer ABD vatandaşları gibi mülkünüzün üzerindeki emlak vergisini ödemekle yükümlüsünüzdür.

Buna ek olarak eğer satın aldığınız mülkten gelir elde ederseniz, kiraya vermek gibi, ek vergi ödemeniz gerekecektir. Bu vergi eyaletten eyalete değişse de genel olarak kazandığınız gelirin %30’u kadarına denk gelmektedir. Eğer konakladığınız ülkenin ABD ile özel bir vergi anlaşması varsa bu oran daha az olabilir.

Ayrıca çoğu durumda Amerika’da ev aldıktan sonra vergilendirme için ITIN (Bireysel Vergi Kimlik Numarası) sahibi olmanız gerekmektedir. Ancak eğer SSN (Sosyal Güvenlik Numarası) sahibiyseniz buna gerek yoktur.

4. ABD'deki Konut Satıcısını Arayın ve Bir Teklifte Bulunun

Evinizin konumunun nerede olacağına karar verdikten sonra size uygun olacak ev arayışına geçebilirsiniz. Bu konuda emlakçınız size yardımcı olacaktır. Evin içini gidip kendi gözlerinizle görmeniz içinize sinmesi adına çok iyi olacaktır fakat, şahsen orada bulunamıyorsanız emlakçınızdan evin detaylı fotoğraf ve videolarını isteyebilirsiniz. Evi beğendiyseniz sıra tabii ki fiyat belirlemeye gelecektir. Emlakçınız yakında zamanda bölgede satılan mülklerin hangi fiyat aralığında satıldığını değerlendirerek yapacağınız teklif için bir fiyat belirlemenizde yardımcı olacaktır. Teklifinizi sunduktan sonra iş satıcının kararına kalmıştır.

Amerika'da nasıl ev alınır

5. Mülkünüzün Gerekli Kontrollerini Yaptırın

Evinizi satın almadan önce sonradan çıkabilecek büyük masraflardan kaçınabilmek için durumunu kontrol ettirmeniz önemlidir. Evin durumuna göre fiyat konusunda bazı değişiklikler yaşanabilir ve bunun üzerinden pazarlık yapmaya gidebilirsiniz.

Siz ve satıcı mülkün fiyatı konusunda hemfikirseniz, durum tespiti yapmak önemlidir. Durum tespiti, mülkünüzün doğru değerini belirlemenizi ve daha iyi şartlar için satıcıyla pazarlık yapmanızı sağlayacaktır. Evin muayenesini yaptırarak yapısal olarak bir sıkıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

6. ABD’de Konut Kredisi Almak

Amerika’da ev almak denilince akla gelen bir diğer soru yabancı uyruklu biri olarak konut kredisi (mortgage) alınıp alınamadığıdır. ABD’de yabancı olarak kredi alabilirsiniz. Hem de bunu kredi geçmişinizi kanıtlamak zorunda olmadan yapabilirsiniz. Fakat bu durum size borç veya kredi verecek kurumun kredi geçmişinizle ilgili bilgi edinememesine yol açar. Bu yüzden borç veren için risk teşkil edersiniz. Bu da çoğu borç veya kredi veren kurum yabancı uyruklu vatandaşlara borç vermekten kaçınmasına sebebiyet verir. Kredi geçmişi göstermenizi talep etmeyen bir borç veren ile anlaşarak işlemlerinize devam etmeniz gerekmektedir.

yabancı olarak Amerika'da ev almak

7. Tapu Devri için Son Adımlar

Amerika’da ev almak için üstteki adımlar tamamlandıktan sonra artık son birkaç aşamanız kalmıştır. Satıcı ile satın alma sözleşmesi imzalamanız gerekir. Sonra mülke karşı herhangi bir haciz durumu var mı öğrenebilmeniz için tapu raporunun hazırlanması gerekir. Eğer mülkte bir haciz durumu varsa bu satıcı tarafından karşılanmalıdır. Tapu raporu bu durumda sizi koruyacağı için önemlidir. Buna ek olarak, yasal zorunluluğu olmayan, tapu sigortası yaptırabilirsiniz. Böylece ileride karşınıza çıkabilecek sıkıntılara karşı hazırlıklı hale gelebilirsiniz. Son olarak satıcının tapu senedini imzalamasıyla birlikte mülk resmi olarak size ait olacaktır.

Toparlayacak Olursak;

Amerika’da ev almak gözünüze korkutucu gelebilir. Özellikle hiç Amerika’da yaşamadıysanız ya da ziyaret etmediyseniz sizin için yasal işlemlerine tamamen yabancı olduğunuz bir ülkede ev almaya karar vermek zor olabilir. Vergilendirme işlemleri ve evrak işlerinin sizi tedirgin etmesi normaldir. Fakat buna gerek yoktur çünkü uzman bir gayrimenkul danışmanlığı sunan şirket ile çalışarak tüm süreci kontrollü bir şekilde ilerletebilirsiniz.

Ekip Olarak Size Yardımcı Olmaya Hazırız!

Deneyimli göçmenlik ve iş avukatları, pazarlama uzmanları, iş danışmanlarımızla Liberty Business olarak şirketiniz ve sizin için aşağıdaki alanlarda profesyonel ve şeffaf iş anlayışımızla her türlü yasal destek için yanınızdayız.

Bizimle hemen iletişime geçebilir, danışmanlık talebinizi bize mesaj olarak iletebilirsiniz. Ayrıca bizi InstagramLinkedIn ve Facebook sayfalarımızdan da takip edebilirsiniz.

  • Paşlaş: